Tälta rätt

Att tälta skiljer sig en hel del från att bo och leva i en husbil under en campingsemester. Visst har båda alternativen sin egen charm, men i majoriteten av fall behöver man fundera på mer saker vid tältning än vid annat typ av boende. I denna text kommer du att få smarta tips och råd om vad du ska tänka på när du beger dig ut i vildmarken.

1. “Vadå? Morfars gamla tält som legat på vinden i 30 år fungerar väl hur bra som helst?”. Ett mycket vanligt missförstånd, åtminstone hos nybörjare, är att man ser varje tält likadant. Ett tält ska skydda och erbjuda en skön plats för vila och ro, men sanningen är att det finns mängder med olika typer av tält att välja mellan. Du bör alltid välja ett tält som är specifikt anpassat till ditt användningsområde. Tälten skiljer sig åt när det kommer till funktioner, material eller t.ex. utformning.

2. Vill ni ligga som packade sillar eller ha utrymme? Det är ytterst sällan som ett tvåmannatält faktiskt passar för två personer, åtminstone om man vill ha en del rörelsefrihet. Välj alltid ett tält som anses passa en person mer än antalet personer sällskapet, t.ex. ett fyrmannatält för tre personer.

3. Slå inte upp tältet på opassande mark. En riktigt bra plats för ett tält ska vara torr, plan och fri från eventuella kottar, stenar och grenar. Dessa små ting som hör naturen till kan nämligen slita mycket på undersidan av tältet och är dessutom mycket obehagliga att ligga på.

4. Gillar du att sova ut på morgonen? Se då till att inte morgonsolens varma strålar tar sig rakt in i tältet. Genom att placera sitt tält på en skuggig plats kan man vara säker på att få många timmars sömn och vara redo för den nya dagens alla utmaningar.

5. En sovsäck är A och O för den som vill hålla sig varm och sova skönt i tält. Sommarnätter kan bli mycket kyliga (men även varma) så välj en sovsäck som är anpassad till temperaturen och vädret som du ska tälta i. Sovsäckarna kommer även i olika storlekar och längder, så att du verkligen köper en som du får bra plats i och kan röra dig utan att störas.

6. Inte alla människor är proffs på att sätta upp ett tält och även om man har gjort det som liten så har tälten utvecklas mycket sedan dess. Lägg mer tid på monteringen än vad du själv önskar och du kan vara säker på att få ett tält som klarar av både vind och regn. Hur ordentligt tältet sätts upp avgör hur stabilt det kommer att vara.

7. Tälta aldrig utan ett bra liggunderlag och belysning i form av hängande lyktor eller ficklampor.

8. För att tältet ska hålla länge är det viktigt att man förvarar det på rätt sätt. Oavsett vilket material tältet har finns det risk att det börjar mögla om man har packat ihop tältet när det fortfarande är blött. Låt tältet torka innan du packar ihop det. Detta gör inte bara att du undviker mögel utan ser även till att det vattenavvisande skyddet inte tar skada.

Comments are closed.