Packa rätt

En av de främsta anledningarna till att man beger sig ut på camping är för att få ta del av vacker natur, upptäcka nya platser, komma bort från storstaden och kanske även leva så minimalistiskt som möjligt. För att äventyret ska bli så bra som möjligt är det därför viktigt att man packar rätt. Det gäller inte enbart när det kommer till vilka saker som man bör ha med sig, utan även hur man packar för att få plats med allt och hur mycket saker som är värda att ta med.

Du har säkert varit med om det själv. Man ska iväg på semester eller camping i några dagar och packar som om man skulle vara borta en livstid. Mängder med kläder åker med, men ändå går man varje dag i samma bekväma shorts och t-shirt. Att packa för mycket saker gör det inte bara svårare att få plats på campingen, utan kan även betyda att man behöver bära runt på onödiga saker.

Hur mycket saker man har möjlighet att ta med beror naturligtvis även på hur man faktiskt ska campa. Har man möjlighet att använda sig av en husvagn eller en husbil blir det självklart lättare att få plats med diverse badprylar, kläder och andra attiraljer. Husbilen eller husvagnen gör allt bärande åt en och man behöver inte tänka så mycket på om man slänger ner en extratröja eller två. Om man däremot planerar att sova i tält är planeringen av packningen A och O. Ett tält ger inte utrymme för alldeles för mycket saker och i de allra flesta fall kommer man ständigt behöva bära runt på de prylar som man är extra rädd om. Visst finns det möjlighet att låsa ett tält, men säkerheten går inte att jämföra med dörren till en husbil.

Så gör du

 • För att packningen ska bli så lätt, men även användbar, som möjligt är det viktigt att planera noga. Sätt dig ner innan äventyret ska bli av och skriv först ner vilka saker du vill ha med dig. Gå därefter igenom listan en gång och se vilka saker som du faktiskt kan plocka bort. Dagen innan avresa går du ytterligare en gång igenom listan och med största sannolikhet finns det åtminstone en extra sak som du kan stryka. Ju mindre du har med dig, desto lättare kommer packningen att bli.
 • Ett råd som passar utmärkt för campare av olika slag är att packa i så mjuka väskor som möjligt. Ju mjukare väskan är, desto mindre plats kommer den att ta. En mjuk väska är oftast behagligare att bära och kan tryckas ihop på ett helt annat sätt.
 • Trots alla de saker som vi i denna text bett dig att stryka från din packningslista så finns det en sak som alltid bör följa med, oavsett om du campar med tält eller husbil. Det är naturligtvis en första-hjälpen låda som vi talar om. Har man inte tillgång till en komplett väska är nedanstående punkter viktigast.
 • Rena och sterila kompresser
 • Blodstoppande kompress/vadd
 • Plåster
 • Desinfektionsmedel, sårrengöring
 • Sax
 • Bandage
 • Plåstertejp
 • Sårförband

Comments are closed.